Udtalelser og Statement

Link for statement in english


Udtalelse fra Galleri Soli: (Juli 2007)


Om kunstmaler Jethoni, alias Jesper Thomas Nielsen, som har været min elev, men nu står på egne ben, vil jeg, billedkunstner Soli Madsen fra Paris, men nu bosiddende i Danmark, skrive denne udtalelse.

Jethoni er en udtryksfuld billedkunstner, som har malet en hel del år. Han har haft 2 private lærere i nogle år og jeg var den sidste. Han har udstillet en hel del i hele Danmark allerede.


Hans kunst er ekspressionistisk, da han virkelig maler med hjertet. Han har meget på hjertet! Han er forelsket i farver og styrer dem med professionalisme. Der er et væld af skønne farver, de er velovervejede, og fungerer så godt sammen, at de er virkelig blevet HANS farver.

Man kan til enhver tid sagtens genkende hans stil og hans farvevalg. Det er en kvalitet at være sig selv og have originalitet.

Der findes mange kontraster i hans værker, blandt andet understreger Jethoni ret ofte de geometriske former, som han maler imellem nogle lidt mere organiske flader.Alle malerierne på lærredet følger en bestemt "Jethoni-logik", derfor bliver hans udstillinger til en smuk , personlig helhed.


Han bruger en overbevisende og stram komposition. Jethoni foretrækker for det meste det nonfigurative, men der forekommer alligevel genkendelige elementer, hentet bl.a. fra Egypten, som han har besøgt mange gange som rejsefører, eller fra vand- sand- eller himmelskildringer, med væsener fra de 4 elementer, såsom fisk. Geometriske former får liv og farver.


Der findes ofte en antydning af perspektiv i Jethonis billeder, ved hjælp af korridorer, porte, trapper, døre og vinduer som åbninger mod en anden verden. Der er noget mystik, der nok skal kunne drage mange beskuere. Hans pyramider fortæller også om hans interesse for det ukendte og det fremmede. Jethoni bruger også overraskelseselementer som et ekstra krydderi i hans værker. De taler til os, spørger os, om vi vil med ind. Ja, jeg synes, vi skal lade os forføre.Anmeldelse af Kirsten-Marie Hedeland, Gallerist og Skribent ved Kunstavisen: (2011)Pyramidekunstneren, Jesper Thomas Nielsen:


Solen bager ned fra en total skyfri dybblå himmel- Så flot som den kun kan ses i Ægypten. Solen er skænket Ægypterne af Amon-Ra, Gudernes konge og RA, Solguden. Så i skyggen under papyrussen ved Nilen sidder vores ægypterdreng og skuer mod vest ud over floden. Hvad mon findes derude?


Sådan begynder Jesper Thomas Nielsen i sin bog "I pyramidernes skygge" Og allerede efter ganske få linjer er opmærksomheden fanget og man får lyst til at læse videre. Det samme gentager sig når man tager med ud på en spændende rejse i Jesper Thomas Nielsens malerier. Derude og lige foran os, som betragter af hans værker, ligger det hemmelighedsfulde og forunderlige pakket ind i rene stærke farver, som pirrer ens opmærksomhed og fanger blikket.


Kunstner Jesper Thomas Nielsen - med kunstnernavnet JETHONI - holder ørkensand i sine hænder og er betaget af de mystiske riger med de kæmpemæssige pyramider, der strækker sig mod den blå himmel. De mange rejser til Nilens land, Ægypten og Solpyramidens land, Mexico har sat sine spor i sindet og indtryk bliver til kompromisløse udtryk på lærredet.


Der er en fin dybde i malerierne, og perspektiver opstår ved hjælp af åbninger som porte og døre. Formerne understreges ofte med en skarp kontur. Og der er en vis form for flabethed i kompositionen og i farve valget. Der er smæk på farverne, hvor kontrasterne skærer op ad hinanden, Orange og knaldblå. Gul, orange, og rød sammen giver et kick. Det samme gør gul og skriggrøn. De forrygende farver er inspireret af de farver man kan finde i bl.a. arkitektur og beklædning i Maya´ernes Mexico. Kombinationen med de dynamiske farver og de geometriske former fungerer.


Det interessante i JETHONI´s malerier er bl.a. at der hele tiden sker noget, der er en heftig energi, som fylder rummet helt ud og der efterlades ikke nogen negativ flade. Der er ikke så mange organiske former, men skarpe linjer og en strømlinethed, der skaber samling i de stærke farver.


Der er en åbenhed og venlighed, som tager os med. Og min fornemmelse siger mig at rejsen ikke ender her. Jesper Thomas Nielsen er en kunstner tunet ind på at nå toppen af pyramiden, og han er allerede godt på vej med sin debut på den censurerede kunstudstilling kunstnernes Påskeudstilling/KP-Spring 2011 i Aarhus Kunstbygning, hvor han fik et af sine værker antaget.

JETHONI´s værker er interessante, udtryksfulde og rummelige.Kunstnerens egne ord: (2019)Passion for Pyramider:


Min passion for pyramider stammer helt tilbage fra min ungdom, hvor jeg blev draget af pyramideformen i logoet på min lokale løbeklub. Siden har der ikke været nogen vej tilbage. Vejen har altid peget fremad, ud i verden til lande med Pyramider som Peru, Mexico, Egypten og Italien, hver med deres særegne historie, myter og mysterier, som jeg er nød til at løse, skrive om, male og på anden vis bearbejde til kunst og kunstprojekter. Ingen andre i Danmark har forfulgt Pyramidens fascinerende form som jeg har gjort det. Det er min passion ! Jeg er pyramidekunstner med hele min sjæl og hjerte !

 

 

Om at male:


Det at male giver mig en intens glæde, det udfordrer mig, gør mig tilfreds og giver mig ro. Jeg får min inspiration fra litteraturen, i naturen, af dejlige tanker, fra rejser, farver, filosofi, poesi og i min glæde samt i mine drømme. Mit indre univers bliver udtrykt på lærredet. Jeg arbejder med akryl- og oliemaling og bruger pensler, spatler, klude samt mine fingre i en kreativ proces, som tager fra 20 - 100 arbejdsgange. Når jeg maler er mine tanker smukke og det bringer kreativitet samt poesi til mig. Mine værker er derfor ofte udtryksfulde, men også nonfigurative, kubistiske og figurative. Jeg føler mig fri og elsker at bruge farver, der går direkte ind i din sjæl. Det er okay at blive forundret ! At male er seriøst arbejde !

 

 

Romanprojekt:


Min store viden om især Egyptiske pyramider, har jeg omsat til fiktion i romanen "I Pyramidens Skygge". Et letlæseligt indblik i Egyptens historie oplevet gennem drengen Tut-it, dennes opvækst og eventyrlige oplevelser.

  

 

Foredragsvirksomhed:


Min store viden om Pyramide landene udnytter jeg også til at holde foredrag. Indtil videre er det blevet til foredrag om Magiske Mexico, Prægtige Peru, Inspirerende Italien og før det, Det gamle Egypten. Kunsten sniger sig med.

 


Salon:


Mit nyeste projekt bliver afholdelse af syns og samtalesaloner, hvor nysgerrige og positive mennesker mødes til fælles snak om et, på forhånd fastlagt emne, f.eks. pyramider, klima, god energi eller indretning med kunst og farver.Klima:


Jeg er en kunstner drevet af entusiasme og fyldt med mange spændende ideer. Nogle af dem kanaliseres ud i projekter, der forener kunst og et aktuelt emne, såsom mit nyeste projekt " Jethoni-Project: Please Protect our Planet". Her har jeg valgt at lade kunsten være min stemme og vise, hvor galt det står til med vores klima via collager lavet af indsamlet affald fundet på ture ved vandet. Det nytter, at kæmpe for en ren natur og jeg ønsker med projektet at give folk oplysning og indsigt, så de bliver bevidste om, at det er muligt at gøre en forskel hver dag, ved at passe på naturen og ved at belaste klimaet så lidt som muligt. Jeg har derfor taget initiativ til flere affaldsindsamlinger. På denne måde lykkes det at skabe et netværk af engagerede borgere og politikere samt virksomheder. Projektet måtte gerne brede sig som gode ringe i vandet - både lokalt og globalt. Det giver god mening og god energi !

 


Pyramiden:


Min drøm og helt store mål er, at få bygget en energipositiv pyramide et sted i Danmark og helst så lokalt som muligt, meget gerne i Svenstrup ved Korsør, hvor jeg bor eller i Slagelse, hvor jeg er født og opvokset, ikke langt fra København. Det er ekstremt tilfredsstillende at nå sine drømmes mål, hvilket må kendetegne min livsbane. Det ville være toppen, hvis dette projekt kunne blive realiseret og der i pyramiden kunne blive plads til et museum, hvor min kunst kunne blive udstillet. Der er store udfordringer forbundet med at gøre denne drøm til virkelighed.